Szanowni Państwo,

w dniu 17 maja 2022r. w miejscowości Raków odbył się Powiatowy Marsz Nordic Walking. Organizatorami wydarzenia byli Fundacja Restart oraz Gmina Raków. W wydarzeniu udział wzięło 270 seniorów z gmin powiatu kieleckiego, członków KWG, dzieci i młodzież oraz wielu znakomitych gości m.in. Wicemarszałek Województwa Świętokrzyskiego Pani Renata Janik; Członek Zarządu Powiatu Kieleckiego Pan Mariusz Ściana, Burmistrz Gminy Daleszyce Pan Dariusz Meresiński, Wójt Gminy Raków Pan Damian Szpak.

Przed marszem odbyła się rozgrzewka, którą poprowadzili instruktorzy Polskiego Stowarzyszenia Nordic Walking, następnie wszyscy uczestnicy ruszyli w drogę. Trasa liczyła 5km. Po przebyciu trasy uczestnicy otrzymali pamiątkowe medale, ciepły posiłek, kiełbaski. W tle rozbrzmiewała muzyka, która sprawiała, że nogi same rwały się do tańca.

Przedmiotowa inicjatywa była realizowana w formie zadania publicznego współfinansowanego przez Powiat Kielecki.